NL Oudolf

in 2018 was de privétuin van Piet en Anja Oudolf in Hummelo voor het laatst open. Zij gaan (terecht!) genieten van meer tijd voor zichzelf, vertelde Anja tijdens ons bezoek vorige week. Want net als vele anderen met ons, maakten wij een laatste pelgrimage naar de bron van ‘The Dutch Wave’.

Vanaf de beginjaren ’90 brachten we vele bezoeken aan de kwekerij. En altijd reden we met een auto vol prachtige planten terug naar huis. Veel daarvan groeien en bloeien tot op de dag van vandaag in De Pullenhof. Monarda  ‘Aquarius’, Miscanthus sinensis ‘Flammenmeer’,  Aster ‘Oktoberlicht’, Helenium ‘Zimbelstern’, Dicentra formosa ‘Bacchanal’ om er maar een paar te noemen. En natuurlijk Persicaria!

De enige aankoop waarvan ik spijt heb is Geranium nodosum: de aanbeveling was destijds dat deze plant het zelfs goed doet in droge, diepe schaduw. Zelfs, want onder alle andere omstandigheden doet hij het ook! Met als gevolg dat ik hem (haar?) overal in de tuin aantref en hij blijkt onuitroeibaar. Net zevenblad.

Na een bezoek aan de kwekerij mochten we altijd even in de privétuin rondlopen. Een heerlijke toetje was dat. Vervolgens togen we naar De Gouden Karper voor een twaalfuurtje, alvorens de thuisreis te aanvaarden. Heerlijke dagen, waar we altijd weer geïnspireerd van thuis kwamen. En ook een beetje ontmoedigd, want zo mooi als bij Piet en Anja werd het bij ons natuurlijk nooit!

We moeten nu al jaren de kwekerij missen. En vanaf 2019 ook het bezoek aan de tuin. Alle reden dus voor een sentimental journey naar Hummelo. En wat wás het heerlijk om er weer eens te zijn! Het was een winderige, bewolkte dag met af en toe een zonnetje. Die omstandigheden zorgden voor een heerlijke sfeer in de tuin: overal wuivende grassen, beweging, ritme.

Natuurlijk, deze tuin is door vele (beroeps)tuinfotografen en door Piet zelf al heel vaak en prachtig vastgelegd. Dagelijks worden er op Facebook mooie albums gedeeld door tuinliefhebbers van over de hele wereld. Toch had ook ik mijn camera meegenomen. Om onze herinneringen aan een mooie tijd ‘te vangen’.  En om nog vaak terug te kijken en samen te mijmeren over hoe mooi het daar is.

Piet en Anja: dank voor vele jaren tuininspiratie!