FR Giverny

Eind oktober 2019, wat een bloemenpracht nog in deze tuin! Ik ben nu zowel in het voorjaar, de zomer als het najaar hier geweest. De herfst is het mooiste!

Zomer 2018. Na bijna 30 jaar brengen wij opnieuw een bezoek aan de tuinen van Monet in Giverny.

Destijds waren wij er in het vroege voorjaar, dit jaar zijn we er begin augustus in een zomer die qua temperaturen en droogte alle records breekt. Dat schrikt ons en vele andere bezoekers niet af! Wat een verschil met destijds: we staan bijna een uur in de rij voor we naar binnen kunnen. In de tuin verspreiden de bezoekers zich snel. De meeste rennen naar de vijvers met de waterlelies. Wij nemen de tijd.

Nog steeds een carnaval van kleur bij het huis. Ik geef direct toe dat dit niet helemaal onze smaak is. Toch vind ik het een feest om een tuin te bezoeken die niet in de ban is van grassen, Dutch Wave en New Perannial Movement. De tuin blijft trouw aan wat de schilder destijds inspireerde en geeft ons een beeld van hoe het toen geweest moet zijn. 

En dan, na die explosie van kleur, het contrast met de serene rust van de vijver met de waterlelies. Ik weet nog dat ik destijds bijna tot tranen toe geroerd was, dat ik op de plek mocht rondlopen waar de schilder zijn inspiratie vandaan haalde. Als je je ogen een beetje dichtknijpt, zie je het impressionistische beeld zó voor je. Heel bijzonder, ook nu weer. Hoe druk het ook is, met rijen selfies makende mensen, je voelt dat dit een plek met een geschiedenis is.

Ook leuk om een beetje te experimenteren met de fotografie en te proberen zijn schilderijen te benaderen. Het licht was zo midden op de dag niet optimaal, helaas.

Tot slot natuurlijk ook nog even het huis bekeken. Ook hier een heerlijke sfeer.