NL Overcingel

15 februari 2020
Dit is de tijd van het jaar om Stinzentuinen te bezoeken. Vandaag waren op Landgoed Overcingel in Assen, Overcingel is beroemd om de sneeuwklokjes en vooral ook de krokussen die in februari de tuin kleuren. Die roem is terecht: een tapijt van bloemen siert de tuin.

Het landgoed ligt middenin de stad. Wat een bijzondere ervaring om uit de drukte te stappen. Zodra je het hek door bent, sta je in een andere wereld.

Eeuwenoude bomen, een complex van waterlopen en –partijen uitmondend in een grote vijver, ruime zichtassen en kleine kronkelpaadjes die naar verborgen hoekjes leiden.

Overcingel werd in 1777-1778 gebouwd in opdracht van Johannes van Lier. Hij bekleedde een hoge ambtelijke functie binnen de provincie. Hij liet een groot huis bouwen, want hij had een groot gezin (15 kinderen!).
Het ontwerp was van de hand van Abraham Martinus Sorg, in de regio een bekend architect.

Oorspronkelijk was er sprake van een klassiek, rechtlijnig tuinontwerp. Dat is nog terug te zien in de rechthoekige vijver en de rechte bomenlanen. Later werd de tuin, naar de toenmalige mode, heringericht in de Engelse landschapsstijl.

Het landgoed is bijna 250 jaar in het bezit van de familie gebleven. In de loop van de jaren is er door de stad wel steeds wat vanaf gesnoept, voornamelijk door oprukkende bebouwing en de aanleg van het spoor. Er is nu nog zo’n vijf hectaren over.

In 2019 heeft de familie het landgoed geschonken aan Stichting Het Drentse Landschap. Daarmee zijn de toekomst van huis en tuin veilig gesteld. Voor het huis wordt een nieuwe bestemming gezocht.