DU Lucenz-Bender

Net over de grens bij Kleef ligt de tuin van Manfred Lucenz en Klaus Bender. Deze tuin staat  bekend als een van de mooiste tuinen van Duitsland.  En oooh, wat is dit een mooie tuin! Ruim 4000 m2 kleur, van het vroege voorjaar tot diep in de herfst. 

Ik bezocht de tuin in juni 2017. Het was al ruim 20 jaar geleden dat wij  de tuin van Claude Monet bezochten. Maar zodra wij door de toegangspoort in Bedburg-Hau liepen keken we elkaar aan: Monet in Duitsland! En inderdaad: de beide mannen vinden hun inspiratie in Giverny. Dat wil niet zeggen dat er is gekopieerd, want de tuin heeft een prachtige eigenheid. Schilderachtig mooi, met een ‘losse’, impressionistisch toets. Wat voelt deze tuin ontspannen! Er dat terwijl er ongetwijfeld keihard wordt gewerkt. 

We genoten van struiken en bomen, akeleien, irissen en de tulpen. Voor de bollen gaan we in 2018 nog een keertje terug, maar dan wat vroeger in het seizoen. 

Wat hebben we geleerd in deze tuin? 1) Het hoeft niet perfect te zijn. Heerlijk om te zien hoe relaxed zij lijken om te gaan met zevenblad. 2) Bollen, bollen, bollen!

Hieronder een impressie.