In augustus 2017 bezocht ik de La Petite Rochelle, de tuin van Hélène d’Andlau in Rémalard, een slaperig dorpje in La Perche, een landelijke streek ten westen van Parijs.
Door een onopvallende poort betreed je een weelderig groene wereld, vol bijzondere bomen en struiken, vaak zeldzaam, in een aaneenschakeling van 10 verschillende ‘tuinen’. Het parfum van phloxen – aangeplant in grote groepen – zweefde ons bij binnenkomst tegemoet. Dat beloofde wat!
We werden allerhartelijkst welkom geheten, onze hond Wicca mocht zelfs mee naar binnen. ‘Waren we zelf eigenaar van een ‘jardin ouvert’? De dame bij de kassa spoorde ons aan om vooral mevrouw d’Andlau op te zoeken en een praatje te maken.
Wat een bijzondere ontmoeting leverde dat op! Hélène d’Andlau is inmiddels ver in de negentig én werkt nog elke dag in de tuin. Zij wordt daarbij geassisteerd door haar dochter, Laurence de Bonneval en twee tuinlieden. We troffen moeder en dochter samen aan het werk achterin de tuin: moeder gaf aanwijzingen, waarna dochter de snoeischaar hanteerde. Hélène vertelde met zichtbaar genoegen over het ontstaan van de tuin.
In 1976 erfde zij de twee huizen met een stuk land in Rémalard. Een bijna blank canvas waarop zij, grafisch kunstenaar en gepassioneerd tuinierster, helemaal ‘los’ kon gaan. Vooral geïnteresseerd in bomen en struiken reisde zij kwekerijen in heel Europa af om bijzondere exemplaren te zoeken. De herinnering aan haar bezoeken aan Esveld in Boskoop is haar dierbaar: ‘Als we de kwekerij opreden stond de heer Van Gelderen ons al op te wachten: ‘Kom eens mee, ik heb wat speciaals voor je.’ En dan stonden er weer prachtige en zeldzame struiken die mee naar huis móesten! Vaak kregen we de portieren van de auto nauwelijks meer dicht en reed ik bij wijze van spreken met een boom op schoot naar huis!’ Voor dit soort reisjes is zij nu te oud, maar erover vertellen is ook heerlijk. ‘Ik geniet elke dag van de ontmoeting met geïnteresseerde bezoekers. Het blijft inspirerend ervaringen uit te wisselen.’
In de loop van de jaren is in de tuin een groot aantal bijzondere bomen en struiken bijeen gebracht. De grond is lichtzuur en magnolia, acer, cornus en rhododendron voelen zich er dus prima thuis.
Hélène is van origine grafisch kunstenaar en haar ´losse´ hand van tekenen zie je terug in de tuin. Het botanisch belang van de beplanting speelt zeker een rol, maar is ondergeschikt aan dat van schoonheid en harmonie. Hélène zorgt ervoor dat de tuin intiem en verrassend blijft: nergens kun je ver vooruit kijken, je dwaalt rondt en wordt ondergedompeld in ‘fifty shades of green’. Ook word je telkens verrast door een kleine poel of een vijver: water stroomt niet op natuurlijke wijze door de tuin, maar is toch overal aanwezig. Stil als een spiegel, of zacht tinkelend. Het kleurgebruik is consequent met de nadruk op blauw, roze, wit.
Tot na sluitingstijd mochten we rondwandelen en aan het eind van ons bezoek praatten we nog na met Hélène in de serre die uitkijkt op een groep Agapanthus. Geduld is volgens haar een van de belangrijkste eigenschappen voor een tuinvrouw/man: sommige bomen, zoals bijvoorbeeld de cornus, bloeien soms pas na 12 jaar. Het mooie is natuurlijk, dat Hélène tijd van leven heeft om haar tuin tot wasdom te zien komen. Dat stemt haar tot grote dankbaarheid.Wat een gepassioneerde en wijze tuinvrouw! Zo wil ik ook wel oud worden op De Pullenhof.
Hoogzomer is voor deze tuin vast niet de meeste interessante tijd voor een bezoek. Ik denk dat het voorjaar en de herfst overweldigend zijn in hun pracht. Ik ga dus zeker terug! Maar zelfs op een warme augustusdag was het er goed toeven. Hieronder een impressie van de tuin:
Wat heb ik van deze tuin geleerd:
- De kracht van mooie bomen en struiken is niet te onderschatten;
- Plant lelies in de borders voor kleur en geur in de ‘moeilijke’ zomermaanden;
- Phloxen zijn krachtige zomerbloeiers, ze geven de tuin een boost qua kleur en geur;
- Zorg ervoor dat de tuin niet in een keer is te overzien, maar maak een rondwandeling verrassend om elke hoek.;
- Welke leeftijd je ook hebt: ga elke dag de tuin in en doe een klus, hoe klein ook. Het houdt je gezond van lijf en geest!