FR Jardins de Marqeuyssac

Als tuinliefhebber op vakantie in de Dordogne? Dan is een bezoek aan Les Jardins de Marqueyssac eigenlijk  een must.

Hoezo? Rondom het (bescheiden) kasteel ligt een tuin waarin vormsnoei tot in de perfectie is doorgevoerd! En dat op grote schaal, ik heb me laten vertellen dat er meer dan 150.000 buxusplanten staan. Zelfs over rand van de kliffen wordt nog aan gesnoeid!

De buxusvormen worden aangevuld met prachtige bomen en
struiken – hoe verder van het landhuis verwijderd, hoe natuurlijker de tuin wordt. Het is heerlijk dwalen over kleine paadjes waar opeens water opborrelt, in een ‘rill’ langs het pad loopt en zich even later klaterend in een vijver stort.

Overal zijn doorkijkjes op de rivier gecreëerd, waarvan ik overigens maar weinig meekreeg: het was een mistige ochtend in oktober. Die mist zorgde voor een heel bijzondere sfeer, een beetje mysterieus. Zeker ook omdat het zo stil was, pas aan het eind van de ochtend kwamen er meer bezoekers.

Rond de middag brak toch de zon door en kon ik lunchen op het terras bij het kasteel. Natuurlijk een glaasje lokale wijn erbij. Wat is het leven in Frankrijk toch heerlijk!

Nou ben ik eigenlijk helemaal niet zo gek op al die vormsnoei. Ik vind het allemaal wat overdone, maar hier past het wonderwel, al spreekt de natuurlijker combinatie van vormsnoei en bomen/struiken meer naar achteren in de tuin mij meer aan. Het bos aan het eind van de tuin vond ik betoverend, met varens en mossen in de takken. Ook achterin: een paar gekke ‘kunstwerken’ die plotseling opdoemen. Ik kan er wel om lachen.

Toch nog even terug naar al die buxus: ik zie dat het heel doordacht is en kunstig gedaan, maar het raakt mij niet. Ook niet als ik bedenk dat het allemaal twee keer per jaar met de hand wordt gesnoeid. 

Tot slot een stukje geschiedenis: het kasteel dateert uit de 15e eeuw. In de 17e werden er tuinen in Franse stijl aangelegd, waarna in de 19e eeuw werd gestart met het buxusgebeuren. Al ruim twee uren wordt er dus gewerkt aan deze tuin. Hoe zal de toekomst uitpakken? Ik zou als eigenaar nu niet rustig slapen … de buxusmot rukt ook in Frankrijk overal op … ik zag hier en daar natuurlijke bestrijding in de stuiken hangen maar of dat voldoende is?

Op mijn vraag of er flink gespoten kreeg ik geen duidelijk antwoord. Maar misschien is mijn Frans niet goed genoeg. Spannende tijden lijken het mij sowieso … want wat als het hier echt fout gaat? Dan lijkt er geen redden meer aan.