Grootberg

Grootberg, een succesverhaal over cultuurverandering en natuurbescherming

na-gr-01
Grootberg, uitzicht vanaf de lodge

Ik was maar twee nachten in Grootberg Lodge, maar wat een bijzondere ervaring was het. Allereerst de ligging: die is adembenemend. De schaal van de kloof en de bergen wordt benadrukt door een paar rondcirkelende arenden. Ze spelen boven mijn hoofd met de thermiek. In het late avondlicht maak ik een rondrit over het plateau. Oei wat mooi!

Het is Kerst en de gasten worden ’s avonds extra verwend met een overvloedig diner. Later wordt er prachtig gezongen door het personeel – ik doe lekker mee, al kan ik lang niet zo goed à capella zingen.

De volgende dag ga ik in een kleine groep te voet rhino tracken. Al snel spotten de trackers Horn & Hennie (moeder en zoon), waarna een urenlange voettocht volgt, in de brandende zon, tussen de voetbalgrote, losse keien door en met toch het idee dat er elk moment een gevaarlijk beest uit de bosjes op je af kan rennen. ‘You run, you die. When the rhino attacks, step behind a tree.’ Ja, maar welke boom dan? Alert blijven dus!

Net als ik de moed begin op te geven ‘onze’ neushoorns nog van dichtbij te gaan zien, trappen we ze bijna op de kwastige staart. Zo’n 150m verderop staan ze ons rustig aan te kijken. Wij zijn verhit en redelijk ‘aan’ na de urenlange achtervolging, zij zo te zien ‘cool and composed’. Na een paar minuten hebben ze genoeg van de pottenkijkers. Horn geeft een teken en met Hennie op haar hielen verdwijnt ze in het struikgewas.

Grootberg is een voorbeeld voor duurzame natuurontwikkeling en
-bescherming. Als je nu het plateau doorkruist, kun je je bijna niet voorstellen dat hier 20 jaar geleden vrijwel geen wild meer voorkwam. Je wordt omringd door zebra, oryx en impala. Er leven olifanten, zwarte neushoorn, apen en vele soorten vogels.  Door stroperij en voortdurende conflicten tussen bevolking en wild, waren deze dieren aan het eind van de vorige eeuw zo goed als uitgeroeid.

De ommekeer kwam in 1990, toen de Grootberg Boerenbond werd opgericht. Er werd een nieuwe natuurvisie ontwikkeld, die leidde tot wat nu de Khoadi/Hoas Conservancy is. Met fondsen van de EU werd Grootberg Lodge gebouwd, de eerste lodge in Namibië die eigendom is van de lokale gemeenschap.

Toerisme betekent werk en daarmee een duurzaam inkomen voor de lokale bevolking. 98% van het personeel van de logde komt uit de directe omgeving. Voormalig stropers zijn fanatieke natuurbeschermers geworden. Met hun kennis van de omgeving en het gedrag van wild zijn zij de beste gidsen die je je kunt denken. De inkomsten van de logde worden ook gebruikt voor onderwijs en om boeren schadeloos te stellen voor schade door wild.