FR Herbarium

In het middeleeuwse centrum van Saint Valéry-sur-Somme aan de Picardische kust, ligt achter een oude, blauwgeschilderde deur de verrassende tuin L’Herbarium.

Herbarium, de oude deur geeft toegang tot de tuin

Een plek vol historie. Hier werden eeuwen geleden de geneeskrachtige kruiden gekweekt voor het plaatselijke ziekenhuis in het stadje. Toen zorgden de nonnen voor de tuin. Circa 20 jaar terug nam een groep vrijwilligers het initiatief deze tuin nieuw leven in te blazen. Dat is ze gelukt, en hoe!

Binnen de oude muren is een tuin vol (geneeskundige) kruiden gecreëerd. Stapelmuurtjes en kleine trapjes leiden je langs meer dan 1000 soorten planten die allemaal op naam zijn gebracht. En dat op nog geen 2000 vierkante meter!

Ik was er voor het eerst begin mei 2017, de tijd waarin Euphorbia en Isatis tinctora de tuin in prachtig geel/groen kleuren. Van de wortel van Isatis wordt de blauwe kleur gemaakt, waarmee het houtwerk in de tuin is geschilderd, vertelde een van de vrijwilligers ons.

Een tweede bezoek volgde toevallig kort daarop, in juli 2017. Het frisse geel-groen van de lente had plaats gemaakt voor de ‘drogere’ kleuren van de bijvoorbeeld Salvia sclarea, verschillende grassen en wede. Dat alles opgepimpt met heel veel stokrozen. Het licht was hard, zo middag op de dag, en zorgde weer voor een heel andere sfeer dan in het voorjaar.

De (verkeersvrije) straten rond de tuin zijn ook ‘veroverd’ door het groene-vingers-vrijwilligers collectief. Langs de kanten, tegen en op de muren groeien talloze bollen, vaste planten en varens. Heerlijk rondslenteren is het daar.