Ongava/Ethosa

na-neushoorn
Neushoorn in Etosha

Vanuit Grootberg gaat de tocht verder naar Ongava, een groot wildpark dat grenst aan Etosha National Park.

De route leidt langs “Wolzakken”, grote blokken graniet die door reuzen gestapeld lijken, maar in feite het resultaat zijn van eeuwen erosie. De begroeiing in deze dorre woestenij wordt gevormd door wind, hitte en droogte en neemt prachtige vormen aan.

De omgeving van Ongava Lodge, daarentegen is groen en weelderig. Drie dagen maak ik van hieruit tochten door Ongava reserve en door Etosha.

Tientallen neushoorns (wit en zwart) trekken die dagen aan mij voor bij. Aan het eind van mijn verblijf staat de teller op 24! Echt ongelofelijk.

Je zou denken dat in een woestijnlandschap als dat van Namibië, vogels schaars zijn. Het tegendeel is waar.

In tegenstelling tot Ongava is Etosha dor en kaal. Etosha betekent ‘de grote witte plaats’. Het bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan, omgeven door droog bushveld, struiken met centimeters lange doornen.

In de droge periode zijn alle bomen, struiken en grassen verdord, het is extreem stoffig en dieren moeten tot het uiterste gaan om te overleven. Water is schaars en het leven concentreert zich rond de waterpoelen.  Ik ben er aan het begin van de natte periode, waarin groen wordt, voedsel overvloedig is en veel dieren hun jongen krijgen.