A LITTLE BIT OF PARADISE

Een stop tijdens de herfstvakantie om even wat te eten. Onderweg al het eerste stokbrood van deze reis gekocht, voor mij het officiële startsein van een  vakantie. We vinden een goede parkeerplek in een klein dorpje, achter de kerk bij de begraafplaats. (Het cimetière is trouwens een plek waar je ons vaak vindt als we op reis zijn: altijd een vlakke plek, bijna altijd stromend water, uit het zicht dus niet opdringerig aanwezig in het dorp, op loopafstand van bakker en/of café, een afvalbak en soms zelfs keurige sanitaire voorzieningen.)

Natuurlijk ging ik eerst even met Wicca een ommetje lopen. Daarbij ontdekte ik naast de begraafplaats een prachtige tuin. Vol rozen, smaakvol gecombineerd met vaste planten en eenjarigen. En allemaal nog overvloedig in bloei. Hier werd met liefde en vakkennis getuinierd! Het leek een openbaar gebouw (potdicht), maar het hek stond open en er stond een bordje bij over rozen uit Australië. Maar geen sterveling te zien. Intrigerend.

Na het stokbrood de camera gepakt en erop af. Net op dat moment stopte er een auto. Een energieke, jonge vrouw stapte uit. We raakten aan de praat. Zij bleek niemand minder dan Isabelle Olikier-Luyten. Zij heeft de tuin ontworpen en onderhoudt deze. Heel gastvrij bood zij ons een rondleiding aan.

De tuin is aangelegd rond het gemeenschapshuis  van het dorpje La Glanerie, nog net in België, vlak bij Lille. 600m2 stampvol rozen en andere planten. Isabelle werkt pas sinds begin 2018 aan de ontwikkeling van deze tuin. Het begon allemaal met een liefde voor rozen. Al sinds 1993 blogt Isabelle dagelijks over haar liefde voor deze planten en voor haar tuin. Door haar blog kwam zij in contact met de Australische rozenveredelaar Warren Millington. Uit Europese ouders kweekt Warren krachtig groeiende rozen, die ziektebestendig zijn en een heerlijk parfum hebben. Isabelle viel voor zijn assortiment. Via haar kwam rosiériste Daniel Schmitz uit Malmédy op het spoor van de Millingtonrozen en hij brengt ze nu in België op de markt. De tuin in La Glanerie is een ode aan de Australische rozen. Er staan ruim 150 soorten. Eéntje ervan is door Warren naar Isabelle vernoemd, op de foto poseert zij (terecht) trots met deze plant. (Grappig detail: het kleine aureooltje op haar hoofd!).

Haar tuin is voor Isabelle een stukje paradijs op aarde is. Vandaar ook de naam van haar blog: A little bit of paradise. Naast het beheer van de rozentuin in La Glanerie is zij ook een succesvol groen-auteur: zij heeft een aantal boeken op haar naam, over rozen – natuurlijk! – en over boeketten maken.

De rozentuin in La Glanerie is dagelijks vrij toegankelijk.